Zemplínska obec bola kedysi významným zemepánskym mestečkom

12.11.2011 Michalovce

Budkovce 12. novembra (TASR) - Obec Budkovce patrila v minulosti podobne ako mesto Michalovce k najdôležitejším strediskám Zemplínskej župy. Niekdajšie zemepánske mestečko bolo sídlom významných šľachtických rodín a dejiskom pravidelných jarmokov.

\"Prvá písomná zmienka o Budkovciach je z roku 1314, neznamená to, samozrejme, že vznikla práve vtedy, ide o starobylú lokalitu. Predpokladá sa, že jej vývin a osídlenie je nepretržité od veľkomoravského obdobia,\" priblížil svoje poznatky o budkovskom chotári historik Zemplínskeho múzea v Michalovciach Martin Molnár.

Názov dediny je podľa jeho slov odvodený od slovanského mena Budka, ktoré sa stalo zrejme základom pre pomenovanie významného šľachtického rodu. \"Ide o Buttkayovcov, podľa dostupných prameňov vlastnili Budkovce už v 14. storočí. Postavili tu hrad zničený bratríkmi v 15. storočí, neskôr bývali vo svojej kúrii a od roku 1617 v neskororenesančnom kaštieli, ktorý stojí v obci dodnes,\" doplnil Molnár s tým, že rod vymrel po meči v 17. storočí smrťou podžupana Štefana Buttkaya.

\"K ďalším významným rodom obce patrili Viczmándyovci. Svoju kúriu si postavili na inom konci dediny na rodových buttkayovských majetkoch. Rodiny spojil sobáš Mateja Wiczmándyho a Sáry Buttkayovej,\" objasnil Molnár s tým, že ich priami potomkovia žijú v obci dodnes.

Rozvoju obce situovanej na pravom brehu Laborca napomohli v minulosti pravidelne organizované trhy. Ako mestečko - oppidi Bwthka sa prvýkrát spomína v listine z roku 1496. Butkovce stratili charakter mestečka definitívne až v 19. storočí, no miestna história a poloha ich predurčila na to, aby sa stali neskôr v súvislosti so zriadením notariátu, lekárskeho a žandárskeho obvodu strediskovou obcou.

\"Budkovce sú z pohľadu histórie známe aj ako jedno z centier východoslovenského roľníckeho povstania z roku 1831. Viacero Budkovčanov, ktorí sa vzbúrili proti vrchnosti, tu prišlo za dramatických okolností o život,\" uzavrel Molnár. Vzbúrencov popravili obesením na základe rozhodnutia michalovského šatariálneho súdu na najvyššom mieste v budkovskom chotári, ktorou bola parcela Cholmik. Tragické udalosti miestnych dejín pripomína v obci novopostavený pamätník.
 

Vyberte región